Pohár YC Nechranice v lodních třídách ILCA 4, ILCA 6, RS 400, RS 500, RS FEVA

O víkendu 21. – 22. 9. 2024 se na Nechranické přehradě odjel pohárový závod v lodních třídách ILCA 4, ILCA 6, RS 400, RS 500 a RS FEVA. Závod byl pro lodní třídu RS 400 vypsán jako Mistrovství ČR, nicméně mistr být vyhlášen bohužel nemohl.

Původně se mělo jednat o malý závod na závěr sezony pouze v lodních třídách ILCA 6 a Evropa, ale nepředvídatelné okolnosti vše změnily a je potřeba si pomáhat. Lodní třídy RS měly mít závod na Rozkoši, která byla kvůli opravám na podzim plánovaně během září vypuštěna a kvůli povodním během pěti dní zase napuštěna – změnit zpět to už ale nešlo. Lodní třída ILCA 4 měla mít pohárový závod na Nových Mlýnech společně s Optimisty, kde byl závod zrušen z povodňových důvodů. Optimisti by se nám bohužel už na jeden okruh bohužel nevešli ☹.

Protože se závodu zúčastnila poměrně nesourodá flotila lodí, vyžádalo si to nestandardní řešení závodní trati tak, aby bylo to co možná nejvíce vyhověno všem.

Byla postavena druhá návětrná boje a vytvořeny dva cíle tak, aby se dalo nezávisle startovat.

V Teamu Yacht Clubu Nechranice byla vyhlášena pohotovost. Každý, kdo mohl přijel pomoci, aby vše proběhlo bez problémů. Počasí nám naštěstí přálo, a tak mohlo po sobotním zahájení závodu vyplout bezmála 100 lodí na vodu.


Celý víkend bylo krásné slunečné počasí a po poledni přišel také východní vítr 3- 6 m/s, který umožnil odjet čtyři plánované rozjížďky pro všechny lodní třídy.

I přes to, že podmínky na vodě byly téměř ideální, o bezpečnost na vodě se postarala místní skupina VZS ČČK ve spolupráci s pořadatelem závodu a trenéry.

V k večeři nechyběl tradiční řízek s bramborem, následně pokračovala volná zábava až do nočních hodin.

V neděli nás dle předpovědi vítr již bohužel nenavštívil, proto byl závod po dohodě se zástupci lodních tříd ukončen a ve 13.30 byli vyhlášeni nejlepší.

Po ukončení závodu proběhlo vyhlášení pohárových soutěží v lodních třídách RS400, RS500 a RS FEVA.

Odkaz na výsledky: www.sailing.cz/vysledky/241626