Triatlonové MS vyvrcholí finálovým závodem ve Španělsku

Série mistrovství světa v olympijském triatlonu míří do svého velkého finále. To se uskuteční od 17. do 20. října ve španělském Torremolinos. V elitním závodě se představí Tereza Zimovjanová, Česko bude mít ovšem své reprezentanty také mezi juniory, závodníky do 23 let a v kategoriích Age Groups.

Na břehu Středozemního moře vyvrcholí letošní série mistrovství světa (World Triathlon Championships Series), která v této sezoně zahrnuje celkem šest závodů. Ten finálový se uskuteční ve městě Torremolinos nedaleko Málagy.

O body do světového rankingu i žebříčku mistrovství světa bude bojovat Tereza Zimovjanová, která v této sezoně absolvovala jen dva závody tohoto nejprestižnějšího triatlonového seriálu. V žebříčku tak figuruje na 120. pozici. Chybět naopak bude olympionička Petr Kuříková, která má také dva starty a před finálovým závodem jí patří 45. místo. „Cílem této sezony byla nejprve kvalifikace, následně účast na olympiádě v Paříži. Kromě toho jsem si přála zajet dobré výsledky na mezinárodních závodech v Česku a také na ME ve Vichy, což se mi podařilo. S ohledem na cíle této sezony, její délku a hlavně nakumulovanou únavu jsem se ji letos rozhodla ukončit dříve,“ vysvětluje Kuříková.

Zimovjanová se postaví na start v nejlepší světové konkurenci v sobotu v 15:35 hodin (ČT Sport). Čeká ji 1500 m plavání ve Středozemním moři, následně 40km cyklistická část a 10km běh. „Moře je tu poměrně studené, takže se velmi pravděpodobně bude plavat v neoprenu. Kolo je rovinaté, ale technické. Na trati se nachází hodně zatáček, takže pokud zaprší a trať bude klouzat, může se jednat o zásadní faktor pro vývoj závodu. A běh se koná podél pláže po úplné rovině,“ vzkazuje ze Španělska reprezentační kouč Jan Čelůstka.

Nejlepším výsledkem Zimovjanové v nejprestižnější triatlonové sérii na světě je dosud 19. místo, které obsadila v Montrealu. „Doufáme, že Terce by mohl závod sednout. Zapracovala na plavání a běžeckou formu ukázala v Běchovicích, kde byla mezi atletkami třetí. Zároveň víme, že jí závody na podzim sedí. Zdá se, že by jí mohly sedět i podmínky. Ona když má den, tak se nemusí bát vůbec nikoho. Pokud by se jí tedy povedlo překonat své nejlepší umístění, bylo by to super,“ říká Čelůstka.

Závodní program otevře už ve čtvrtek světový šampionát kategorie do 23 let, kde se na start postaví Filip Michálek s Danou Přikrylovou. Také v této kategorii se bude závodit na olympijské distanci. „I tady bychom rádi pomýšleli na dorovnání nejlepších výsledků a atakovali místa v nejlepší dvacítce, ale víme, že je tento závod hodně nevyzpytatelný,“ dodává Čelůstka.

V pátek budou závodit junioři. Česko budou reprezentovat Vanda Křížková a Šimon Michálek. „V tomto závodě se nebudu dívat na konkrétní umístění, ale spíše na konkurenceschopnost v celém závodě. Pokud dojedou třicátí, ale celou dobu budou ve hře a v kontaktu se špičkou, tak budu spokojený, protože to do budoucna dává velký smysl,“ vysvětluje reprezentační trenér.

Celý program pak uzavře nedělní závod smíšených štafet kombinovaný z juniorů a závodníků do 23 let, pro který má Čelůstka připraveného ještě Davida Korouse. O finální skladbě týmu se ovšem rozhodne až na základě individuálních závodů.

Česko bude mít své zastoupení také mezi amatéry. Do závodů Age Groups nastoupí hned pětice reprezentantů – Dana Hyláková, Petr Mejzlík, Rudolf Cogan, Julie Balcarová a Iva Horčicová.

Podrobnější informace o závodu najdete na oficiálním webu zde.