Hráčky Joudrs útočí na pátý titul, v cestě stojí odhodlaný SaBaT

V sobotu startuje finálová série extraligy žen, kam se probojovaly úřadující mistryně z Joudrs Praha a po dlouhých 17 letech tým SaBaTu Praha. Softbalistky Joudrs mohou letos získat pátý titul v řadě, což se zatím žádnému českému klubu v nejvyšší soutěži žen nepovedlo. V cestě jim budou stát odhodlané hráčky z Tróji, které si v základní části vybojovaly přímý postup do semifinále a poté je nezastavil ani zkušený tým z Ledenic v čele s reprezentační nadhazovačkou Veronikou Peckovou. Finálová série bude vysílána ŽIVĚ na ČT sport Plus.

Dva nejlepší týmy v základní části Extraligy žen 2024 potvrdily své kvality a v semifinále nezaváhaly. Tým z pražských Bohnic čelil hráčkám Eagles, které porazil 3:1 na zápasy. „Rozhodla naše bezchybná obrana a výborná forma nadhazovačky Adély Linkové. V útoku jsme dokázali obsazovat mety a vytvářet tak hodně šancí na RBI. To se budeme snažit přenést i do finálové série,“ hodnotí boj o finále hlavní trenér SK Joudrs Praha Tomáš Kusý.

Stejný výsledek si ze semifinálové série proti Žralokům Ledenice odnesl i druhý finalista. Hlavní trenér Martin Štěpán uvedl jako klíč k úspěchu především týmový výkon a plnění taktických pokynů. „Důležité je ale zmínit, že to není jenom o posledních 14 dnech, ale že jsme si v zimě vytyčili cíl, za kterým jsme šli a tvrdě pracovali celou sezónu. V semifinále to do sebe všechno zapadlo a zúročilo se to.“


Vzájemná bilance finalistů ze základní části mluví jasně ve prospěch Joudrs, kteří vyhráli ve všech čtyřech zápasech, a dokonce nepovolili v obraně ani bod. Oba koučové se shodují, že finálová série ale bude jiná. „Očekáváme, že to bude těžké. Většina hráček SaBaTu bude finálovou sérii hrát poprvé, takže jsem zvědavý, jak to zvládnou. I když na nás zatím v letošním roce neskórovaly, očekáváme, že body určitě budou. Moc se těšíme a věříme, že si ze semifinále přeneseme naši dobrou obranu a vytváření šancí na skórování,“ předvídá průběh série Kusý, který s týmem útočí na celkový jedenáctý mistrovský titul v extralize žen.

Svou jedinou a poslední účast ve finále nejvyšší soutěže žen zažil klub z pražské Tróji v roce 2007, kde také čelil nedalekému klubu Joudrs. Na soupisce hráček SaBaTu tehdy a letos figuruje jediné jméno – nadhazovačka Lucie Maršíková, která v tom roce hostovala z pražských Eagles. Své druhé finále se SaBaTem zažije také trenér Martin Štěpán. „Jdeme do finále s pokorou. Joudrs je dlouhodobě nejlepší tým v české extralize, bude to v podstatě souboj Davida s Goliášem. Dobře ale víme, že ve sportu zápasy začínají 0:0 a díky vůli a odhodlání se mohou dít velké věci. Takže rozhodně budeme bojovat a nedáme svou kůži zadarmo,“ burcuje před startem finále Štěpán.

Bitva o titul startuje v sobotu ve Svoboda parku v Bohnicích ve 13:00 a druhý finálový zápas je na programu v neděli v Tróji od 11:30.

Foto: Jan Beneš